Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



28.11.09

H νυχτερινή βάρδια είναι πιθανόν να "προκαλεί" καρκίνο



ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ "ΕΜΑΣ", ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΜΕΣΑ!

Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, τα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια είναι πιο επιρρεπή σε καρκίνους, όπως αυτούς του προστάτη, του μαστού και του παχέως εντέρου.
Ήδη, είναι γνωστό ότι τα άτομα που δουλεύουν νυχτερινές ώρες, παρουσιάζουν πιο συχνά από τον γενικότερο πληθυσμό, παθήσεις όπως διαβήτη και καρδιοπάθειες.
Όμως, τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αναφέρουν ότι η διαταραχή στο ορμονικό σύστημα των ατόμων που δεν κοιμούνται την νύχτα, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να κινδυνεύει περισσότερο από την...

επάρατο νόσο. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ναόμι Ρότζερς, υπεύθυνη του «Ινστιτούτου Brain and Mind Institute του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ», που διεξήγε την συγκεκριμένη έρευνα, η μελατονίνη -ορμόνη που παράγεται από τον εγκέφαλο και βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε- ενεργοποιείται από το σκοτάδι και απενεργοποιείται από το φως.
Κατά την διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν σε πειραματόζωα ότι η μελατονίνη βοηθούσε στην καταπολέμηση όγκων, ενώ η επάρκειά της συνέδραμε στην ανάπτυξη καρκινογόνων όγκων.

"Η μελατονίνη έχει βασικά ρόλο ως βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσολογικό σύστημα, δηλαδή, το σύστημα αμύνης του σώματός μας", είπε συγκεκριμένα η κ. Ρότζερς.

"Η μείωση της παραγωγής της μελατονίνης στους ανθρώπους, λόγω του ότι εκτίθενται πολύ περισσότερες ώρες στο φως εξ αιτίας του τεχνητού φωτισμού την νύχτα, είναι μία από τις αιτίες της μεγάλης αύξησης καρκίνων και συγκεκριμένα αυτών του μαστού προστάτη και παχέως εντέρου." ανέφερε χαρακτηριστικά η κ.Ρότζερς παρουσιάζοντας την έρευνα του Ινστιτούτου στην ετήσια συνεδρίαση της «Κλινικής Ογκολογικής Εταιρίας Αυστραλίας».