Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



23.2.10

Το ακριβέστερο ρολόι στον κόσμο


Ένα οπτικό ρολόι που χάνει μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά 3,7 δισ. χρόνια δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες. Το ρολόι, που είναι αναμφισβήτητα πλέον το πιο ακριβές στον κόσμο, αποτελεί δημιούργημα των φυσικών του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε επίσης στο ίδιο Ινστιτούτο και το ρολόι εκείνο έχανε 1,7 δευτερόλεπτα κάθε 1,7 δισ. χρόνια.
Το ρολόι αυτό αν είχε αρχίσει να χτυπάει αμέσως μετά το "Μπινγκ Μπανγκ", δηλαδή κατά τη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, θα είχε χάσει μέχρι σήμερα γύρω στα ...

...τέσσερα δευτερόλεπτα.
Για να δημιουργηθεί το νέο ρολόι, που έχει υπερδιπλάσια ακρίβεια από τον προκάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ κι ένα ιόν αλουμινίου (με τη βοήθεια ενός ιόντος μαγνησίου), που πάλλεται ταχύτερα από τα παραδοσιακά ατομικά ρολόγια καισίου, αλλά και από το ρολόι που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο βασιζόταν στις δονήσεις ενός ατόμου υδραργύρου.

Το επίτευγμα παρουσιάστηκε στο περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters", σύμφωνα με το Physics World και τη βρετανική Telegraph. Οι ερευνητές, υπό τον Τζέημς Τσου, ανέφεραν ότι, εκτός από την μέτρηση του χρόνου, η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει και άλλες πρακτικές εφαρμογές, όπως στους δορυφόρους, βοηθώντας στη βελτίωση του εντοπισμού αντικειμένων μέσω GPS σε ακτίνα ενός μέτρου πάνω στην επιφάνεια της Γης, έναντι δέκα μέτρων με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Άλλες επιστημονικές ομάδες μελετούν εναλλακτικά οπτικά ρολόγια με την χρήση πιο "εξωτικών" ιόντων, όπως του υττερβίου και του ινδίου. Παραμένει ακόμα ασαφές ποιο από όλα αυτά τα ρολόγια τελικά θα επικρατήσει για το επόμενο πρότυπο μέτρησης του χρόνου, αντικαθιστώντας τα ατομικά ρολόγια.

Το πρώτο ατομικό ρολόι δημιουργήθηκε το 1955 και έκτοτε η σχετική τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για τα πρότυπα μέτρησης του εθνικού χρόνου ανά τον κόσμο. Τα καλύτερα ατομικά ρολόγια έχουν προσφάτως όμως ξεπεραστεί από τα οπτικά ρολόγια, τα οποία είναι πάνω από 100 φορές πιο ακριβή. Τα οπτικά ρολόγια χρησιμοποιούν το φως αντί για μικροκύματα όπως τα ατομικά.

[Πηγή] ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

Eva F. είπε...

Την καλημέρα σου Γιώργο!
Πραγματικά ενδιαφέρον....
Πιστεύω να έχετε ηλιόλουστη μέρα στην Καλαμπάκα....
Βγάλε και καμιά φωτό....
:))

ekabitis είπε...

Η μέρα είναι πραγματικά υπέροχη. Όσο για τις φωτό, έχεις δίκιο. Σε παραμέλησα λιγάκι αλλά θα επανορθώσω.